Споредување на CMS

Постојат многу споредби на CMS (Content Management System) но сите тие се до некаде израз на потребите од маркетиншки пробив, што секогаш може и создава конфузија во изборот на CMS за вас. Најважниот елемент се вашите барања кои се пак одредени од вашите потреби и ситуација. Каков вид на веб презентација имате намера да направите, се разбира дека типот на сајтот го одредува и типот на CMS. немам намера да вршам промоција на било кој CMS бидејки сите имат свои специфичности, затоа можеме само да речеме ова е добро ова е лошо. Можеме да ги споредиме нивните карактеристики, кои исто така го дефинираат нивното ниво на оцена. Се обидов да направам реална слика за перфомансите, се разбира во однос на моето искуство, со дадените CMS.

Ранг -1- -2- -3-
+++++
Drupal 7.14

Joomla 2.5.6

WordPress 3.9.4
 

 

Ако се одлучите да користите CMS апликација за својата web презентација, тогаш нашиот предлог е внимателно да ги проследите рангирањата на дадените CMS апликации. Секако можете изборот да го проширите бидејки овде се само дел од многубројните CMS.

[adrotate banner=”1″]

Рангирање според оцени од корисници
CMS Изградба Апликации Сигурност Управување Перформанси Лесно користење Подршка

Drupal 7.14

Joomla 2.5.6

WordPress 3.9.4
OpenCart 1.5.3.1

OpenCart

DokuWiki
CMS/CEM/CXM 2.2.0

pimcore
Made Simple 1.10.3

CMS Made Simple

Redaxscript 2.1.0
V2 E commerce 2.2.0

SEOTOASTER
eFront 3.6.11

eFront
 

 

Opensource CMS logo collection

Во табелата погоре се дадени оценките-рејтингот на дадените CMS апликации. На понудените линкови можете да прошитате повќе за оној CMS, за кој веќе мислите дека ќе ги задоволи вашите потреби. Но и покрај дадените спецификации, можеби најдобро е да ја посетите самата страница од избраниот CMS каде веќе се дадени најновите измени и дополнувања, а имате и DEMO линк каде мозете да се уверите во перфомансите на CMS-от.

Ако веќе имате веб презентација, можете да го посетите нашиот MK Directory каде можете да го промовирате преку размена на линкови и со тоа го презентирате истиот..

За оние кои веќе направиле избор на CMS, кој ќе го користат за објавување на својата веб презенрација им предлагаме да го погледнат текстот Што е Google PR и како да го подобрите! кој ќе ви даде повеќе информации за тоа како да донесете посетители на Вашиот сајт. Па со среќа!

Што се бара од секој CMS

  • Изградба Апликации
  • Сигурност
  • Управување
  • Перформанси
  • е-Тргување
  • Лесно користење
  • Подршка

CMS Компарација

Drupal, Joomla и WordPress
ова се трите најпознати и најшироко користени. Сите три се CMS софтвер со отворен код, секој е развиен и одржуван од страна на заедница од илјадници. Не само што сите три се слободни за симнување и употреба, туку се и со отворен код значи дека платформата постојано се подобрува за поддршка на новите интернет технологии. Кај сите овие системи, основната функционалност може да биде зголемена со постојано проширување на низа додатоци, придонес од нивните заедници.