Веб Дизајн     Најчести прашања     FAQ

 

Веб Дизајн

Со вашата web презентација присутни сте во целиот свет, со работно време од 24 часа, вашите производи се достапни 24/7/365,
Вашите услуги и идеи преку веб презентацијата се насекаде во светот!

Beauty
Art

web sablon

Model Agency
Personal

Travel
Personal

web sablon

General
Tourism
Model
Tourism

web sablon

Model
Fashion
Travel
Society

web sablon

General
Personal

Travel
Newspaper

web site

Portal
General
Travel
General

guide-macedonia.com

Futuristic art
Hobbie

Services
Company

web sablon

General
Business
Company
Nature

web sablon

Flowers
General

 

Што точно нудите?
Нашата понуда опфаќа веб решенија за работење преку веб сервисите. Ние имаме искуство и сме специјализирани за квалитетни услуги на деловни корисници во деловниот растеж.
Што е CMS?
Content managment system, е сајт на кој сами можете да ги менаџирате содржините.
Да ли тоа значи дека е блог?
Не. WordPress е најпозната платформа за блогирање, но се работи пред се за одличен CMS (content managing system) и има повеќе можни примени.
Да ли тоа значи, некој инстант сајт?
Не. Не се работи за site builder или автоматска изработка на сајт. Вашата презентација ќе биде поставена и прилагодена од специјализирани и искусни лица за деловни примени.
Што конкретно добивам за своите пари?
Најпрво ќе регистрираме домен по ваша желба, ќе добиете неограничен хостин пакет на година дена, ќе инсталираме CMS по ваш избор, ќе ја имплементираме вашата тема, ќе инсталираме додатоци кои според вашите барања ќе ви бидат најкорисни и најпотребни. Потоа ќе отвориме емаил налози, најчесто 3 до 5, ќе поставиме податоци за вашата фирма на сајтот, ќе извршиме прилагодување елементите на сајтот (header, footer, sidebar), и на крајот ќе го поставиме материјалот текст и слики кои ни ги доставивте (на 5 страници).
Но на мене ми требат повеќе од 5 страници?
Нема проблем, секако ќе ги поставиме.
Звучи прилично добро, зошто е толку ефтино?
Па веќе десетина години се занимаваме со интернет и интернет маркетинг со деловни корисници. Со користење на CMS а наша препорака е WordPress со веќе подготвена група на солидни и стабилни додатоци, можеме за кратко време да го поставиме вашиот сајт и да понудиме избалансирано ниво на услуги кои инаку чинат неколкукратно повеќе. Значи тајната е можеби во долгогодишното следење на оваа проблематика и искрениот однос кон клиентите во однос цена-услуга.
Колку се плаќа наредната година?
Самото поставување на сајтот е еднократна операција, ако продолжите со користење на хостинг преку нас тогаш вие ќе платите само трошокот за хостинг пакетот и обнована доменот. Ако пак одлучите да користите хостинг од друг интернет провајдер тогаш трошоците за хостинг ќе ги платите кај него.
Кои податоци ви се потребни за да поставите сајт за мене?
Па кога ќе извршите нарачка на одреден пакет и ќе направите уплата според договорот, ќе добиете порака со насоки кои се потребните материјали. Тоа најчесто се податоци како: персонални податоци, податоци за правното лице-фирмата, лого (ако имате), опис за вашата дејност, вашиот број на тел/фах и слично, потоа текстуалните содржини и фотографиите (се разбира ваши лични или за фирмата, слики од производите, местоположбата, деловниот простор, описи за вашите услуги или производи и сл.
Да ли може подоцна да ги доставам сликите и текстот?
Да, но треба да имате во предвид дека не можеме да почнеме да работиме се додека не се достават сите потребни елементи-содржини. Како би имале завидно ниво и ефикасност потребна е одредена организациона поставеност и ако истата се наруши се нарушува и ценовната поврзаност во процесот на изработката на сајтот.
Може ли јас самиот да го префрлам сајтот на друга хостинг локација?
Да. Тоа можете да го сторите кога ќе посакате. Но треба да имате во предвид дека тогаш го губите неограничениот хостинг пакет и сте лимитирани со правилата на другата компанија. Ако не знаете како да го направите тоа ние ќе го сториме за вас (услугата дополнително се наплаќа). Секако хостинг пакетот мора да ги задоволува параметрите за инсталација на CMS.
Да ли може да изработите сајт на друг хостин провајдер и по која цена?
Да. Цената е иста. Ќе ни ги испратите хостинг параметрите и ќе го поставиме вашиот сајт на вашиот хостинг. Хостинг пакетот кој го имате мора да ги задоволува условите за инсталација на предвидениот CMS.
На што се однесува вашата подршка?
Ви пружаме услуга на инсталација и прилагодување на WordPress CMS за ваши потреби. Ќе го конфигурираме CMS-от и додатоците така што можете веднаш да почнете со работа. Инсталација на темата, средување на изгледот вметнување на вашите материјали текст и слики. Потоа ви го предаваме сајтот на ваше понатамошно управување и одговорност. По преземањето на сајтот понатамошната подршка се однесува само за хостингот или ако вие барате поинаку. Бесплатната подршка се однесува само за хостинг пакетот.
Да ли ќе можам сам понатаму?
WordPress CMS-от е така конфигуриран што ви овозможува сами да додавате или менувате содржини (текст и слики) а неговото одржување не бара посебни вештини. Значи нема потреба да бидете експерт или програмер за да го водите сајтот, ако пак ви затреба помош на располагање ви е нашата профи подршка.
Што ако избришам или расипам нешто?
Се додека имате хостинг закупено кај нас имате бесплатна подршка, се врши седмичен backup и ако и нешто расипете лесно ќе се врати од архивата бесплатно. Ако имате било каков проблем со хостингот имате бесплатна подршка, ако имате проблем со сајтот на располагање ви е профи-подршката.
Што е тоа профи-подршка?
Тоа е подршка која се наплатува. Ако некаде запнете со сајтот, ние ќе ви помогнеме со совети и интервенција. Цената е 60€ за еден час со тоа што минималната цена за интервенција е 15€.
Нешто повеќе за профи-подршката?
WordPress CMS-от ви овозможува без посебни знаења да можете ефикасно да го менаџирате сајтот. Понекогаш е потребна интервенција ако немате желба да се занимавате со програмирање туку со својата работа тогаш оваа решение е најдобро за вас.
– Излезена е нова верзија на WordPress и не сакате сами да вршите upgrade, ние тоа ќе го сториме за вас.
– Сте виделе интересен додаток и имате проблем при инсталирањето, ние тоа ќе го сториме за вас.
– Хакери извршиле напад, а не сакате целосно враќање бидејки во меѓувреме сте вршиле измени. Ќе се обидеме да ви помогнеме.
– Сакате измени во изгледот (header) или некоја поголема промена на податоците, а не знаете како, ние ќе го сториме тоа.
– Имате нови материјали слики, и сакате издвоена фото-галерија, ние ќе го сториме тоа.
– Сакате да испратите newsletter на 6.000 адреси од своите корисници, ние ќе го сториме тоа.
Како да активирам профи-подршка?
Доволно е да ни испратите порака прку контакт формата или на емаилот за подршка. По што ние ќе ве контактираме и ќе ви понудиме оквирна цена за потребната интервенција.
Да ли постојат услуги или додатоци кои посебно се наплаќаат?
Да. Изготвеното решение е такво што има можност вие сами да надоградувате со нови функционалности за кои имате потреба. Еве ги најчестите додатоци:
1. Посебен дизајн – ако не ви се допаѓа ниедно друго решение и сакате уникатен дизајн, нема проблем. Испратете пример од саканиот дизајн и ние ќе направиме уникатен дизајн за вас. Цената е 300€.
2. Web shop – сакате да организирате продажба на производи или услуги од својот сајт и да вршите наплата со кредитни картички. Цената е 300€ еднократно.
3. Додавање на нови страни – ако имате потрба од дополнителни страни, по завршетокот на сајтот може да додадеме колку сакате. Dodavanje novih strana – ukoliko želite možemo vam naknadno nakon Цената е 50€ за 5 страници.
4. Профи – подршка имате потрба од било каква подршка, а не сакате да се занимавате со програмирање или да ангажирате посебен или свој програмер. Ние сме овде. Цената е 60€ за еден час, минимално е 15€ по интервенција.
Да ли е доменот мој?
Да. Доменот е во целосна ваша сопственост, и можете да побарате промена на DNS записите во секое време.
Да ли вие продавате CMS како WordPress?
Не. WordPress како и другите повеќето CMS се заштитени со GPL лиценца и како таков не може да се продава. Ние само продаваме хостинг и услуги за инсталирање и подесување за несметано менаџирање на WordPress-от за ваши потреби.
Продавате ли теми за WordPress?
Не. Но ако сакате можеме да изработиме специјална тема само за вас. Но на интернет постои голема понуда на разноразни теми а ги има и под GPL лиценца. Има и доста бесплатни, а можат да се користат во комерцијални цели, има и теми со платени developer лиценци. Но и во двата случаи темата е вклучена во пакетот за изработка на сајтот.
Постои ли чанса за суспензија на сајтот?
да, во колку се повредат правилата за хостинг или не ги подмирите вашите обврски, сајтот ќе оди под суспензија.
Како да почнеме?
Најпрво испратете прашање преку емаил или телефон 077 744-779, кажете што ве интересира и поставете прашања. Ние ќе ви го појасниме начинот на работа и ќе ве упатиме да го изберете вистинското. Ќе ви испратиме упатство за потребниот материјал и негова достава, изберете тема според ваши потреби, и по 80 часа првичната верзија ќе биде готова и доставена на ваше одобрување, по изготвувањето на список за преправки по 24 часа сајтот ќе биде готов и поставен на интернет. Ете тоа би било се.
Би сакал поинаков дизајн?
Нема никаков проблем, изработка на посебен дизајн според ваша желба спаѓа во повисок услужен тип и цената на услугата се наплаќа е од 250€ – 350€.
Upgrade на нова верзија на WP CMS?
Во рамките на WordPress CMS постои можност за вршење update, меѓутоа треба да се има во предвид дека по извршениот update можно е да некои додатоци нема да бидат функционални. Ние можеме да грантираме функционалност и изглед на сајтот при неговото купување. И во дополнителните тнр профи услуги се подршката како upgrade на сајтот, додатоците и изгледот. Повеќе за ова преку емаил.
Сакам да инсталирате еден додаток за мене?
Секако. Во рамките на профи-подршката можете да побарате инсталација на додаток, дополнително се наплаќа.
Што ако сајтот биде соборен од haker-и?
Вашиот сајт има редовен седмичен backup, кој може да се врати за 30-тина минути. Дрга опција е да се исчисти заразената датотека, без враќање на сајтот од backup, што е во рамки на профи-услугата и дополнително се наплаќа.
Колку време ви е потребно да го поставите сајтот?
За поставување на сајтот е потрбно околу 24 часа по доставувањето на потребните содржини, ако веќе имате домен потребно е да се изврши негово преусмерување што е уште дополнителни 24 часа.
Да ли нудите за сајтот што го изработивте за мене?
Во пакетот е неопходната документација, како и врски до најдобрите туторијали за вашиот CMS. Секоја тема има подршка од провајдерот на темата. А наша подршка може да добиете во рамките на профи-услугите. На вашето прашање ќе одговориме бргу а најмногу за 48 часа. Ако договорите профи-подршка тоа ќе опфати исправка на сите функционални проблеми врзани за изгледот на сајтот и додатоците добиени од нас. За изглед и додатоци кои сами сте ги набавиле не сме одговорни. Upgrade, понатамошни инсталации измени како и конфликти се вон наша контрола и одговорност.
Да ли можам да ја сменам темата, ако посакам?
Да, ако сакате друга тема можеме ние да ја поставиме, доставете податоци и ние ќе го сториме тоа за вас.
Да ли можете да поставите тема по мој избор?
Ние во нашита понуда се трудиме да ги имаме најдобрите дизајн решнија, и ја следиме понудата на нови теми. Меѓутоа ако имате свој фаворит доставете ја истата и ние ќе ја прилагодиме и инсталираме.
Да ли секоја година треба да се обновува услугата за 598 €?
Не, изработката на сајтот е еднократна услуга, така што го обновувате доменот и хостинг пакетот на годишно ниво.
Да ли овој пакет мора да се плати и наредната година?
Не, имате можност да преминете на помал хостинг пакет. Првата година го добивате најголемиот и најдобриот хостинг пакет бесплатно. Но немате обврска да вршите обнова на истиот и можете да закупите помал хостинг пакет. А во претходната година можете да направите анализа како работи вашиот сајт и колку ресурси троши.
Може ли да направите сајт во Joomla/Drupal/Magento/Opencart?
Во сонова понудените пакети се за WordPress, со оглед на искуството со овој CMS, но можеме да ви понудиме и во останатите но со поинакви услови.
Во понудата не спаѓа:
* Пишување, превод и обработка на текст
* Купување на слики

* Обработка на слики и видео материјали
* Изработка на банери
* Графички дизајн на Лого
* Внес на материјали вон договорениот обимот
* Линкување на сајтот со други сајтови
* Креирање на Google Adwords кампањи
* Отварање на Facebook страници и други налози
* Ништо што не е дефинирано со дизајн пакетот